V Hulíně proběhly 20.-21. listopadu okresní přebory jednotlivců

27.11.2021 21:12

Registrovaní stolní tenisté okresu Kroměříž se ve dnech 20. a 21. listopadu setkali v Hulíně, kde se konal hlavní turnaj sezóny. I navzdory náročné epidemiologické situaci byla účast velmi dobrá. U šesti stolů se v jednotlivých kategoriích potkalo 87 soutěžících, odehrálo se více než 250 soutěžních utkání, jež byla pro pořadatele radost řídit.

Sobotní dopoledne patřilo soutěži dorostenců. Z 16 účastníků potvrdil ve vzájemných zápasech roli favorita Jan Majtner ze Sl. Kroměříž, který porazil svého oddílového parťáka Filipa Daňka. Třetí místo obsadil domácí Tomáš Kolomár, který v boji o bronzovou medaili porazil Jana Mikulíka z Holešova.

dorosteneckých čtyřhrách podobně jako ve dvouhrách dominovala kroměřížská dvojce Jan Majtner – Filip Daněk, která nedopustila překvapení a celou soutěží proplula jistými vítězstvími, včetně finále, v němž porazila domácí dvojici Tomáš Kolomár a Radim Letev. Třetí příčku obsadil další domácí pár Vojtěch Rygál – Roman Vaňhara, kteří jistě překvapili, protože věkově patří ještě do kategorie mladších žáků.

 

V sobotu odpoledne hrálo 32 mužů a 2 ženy, kteří se všichni společně nejprve potkali v šesti vzájemných skupinách. Z každé z nich pak do vyřazovacího pavouka postoupili tři nejlepší. Hráči i diváci mohli sledovat kvalitní pingpong s mnoha překvapivými výsledky. S nástrahami vyřazovací soutěže se nejlépe vyrovnal Jakub Urbiš, který v celém turnaji nezaznamenal jedinou porážku, zaslouženě se stal vítězem turnaje a může se pyšnit titulem okresního přeborníka pro rok 2021/2022. Jakub v nádherném a vyrovnaném finále porazil domácího Borise Kristýnka ml., který jako hráč okresních soutěží potrápil nejednoho hráče z vyšších krajských soutěží a stal se tak největším překvapením turnaje. Třetí místo obsadil Vladan Nesvadba z Bystřice pod Hostýnem, který v boji o třetí místo porazil domácího Vladimíra Šabíka. Obě ženy sice hrály ve společné kategorii s muži, nicméně jejich vzájemný zápas dopadl ve prospěch Lenky Malé z TJ Sokol Morkovice, která porazila svou oddílovou spoluhráčku.

Ve čtyřhře dospělých také nebyla nouze o překvapivé výsledky. Systém je vždy nelítostný, hraje se přímo vyřazovací pavouk, kterým nejlépe prošla složená dvojce Marek Zrůbek (TJ Holešov) - Jaroslav Matula (Sl. Kroměříž). Ve finále porazili domácí pár David Palivec - Boris Kristýnek. V boji o třetí místo porazila bystřická dvojce Jakub Urbiš - Vladan Nesvadba holešovský pár Petr Chvátal - Marek Vízner.

 

Celá neděle pak patřila žákům a žačkám, jejichž  turnaj trval více než 8 hodin. Všichni hráči se nejprve potkali ve vzájemných skupinách bez rozdílu věku a pohlaví. Následovaly boje o medaile v jednotlivých kategoriích. Pořadatelé chtěli docílit toho, aby si jednak všichni vzájemně zahráli, ale i ti méně zkušení získali cenné poznatky ze zápasů s lepšími hráči.

Mezi děvčaty dominovala Eliška Chvátalová (TJ Holešov), která neztratila ani set a získala tak zaslouženě zlato. Druhé místo obsadila Barbora Hájová (SK Spartak Hulín). Na třetí příčce se nakonec umístila Amálie Hrušová (KST Počenice), která porazila svou oddílovou spoluhráčku Vendulu Kalivodovou.

Do kategorie nejmladších žáků (do 11let) byli přihlášeni jen tři hráči. Nejlepším z nich byl Kristián Píš (TJ Holešov), druhou příčku si vybojoval Martin Vaňhara (SK Spartak Hulín) a třetí místo získal Leopold Hrušák (KST Počenice).

V kategorii mladších žáků (do 13let) byla již větší konkurence. Přihlásilo se do ní celkem 12 hráčů. Zápasy byly velmi vyrovnané, což bylo krásně vidět i ve finále, kdy Štěpán Váňa z Kroměříže těsně porazil domácího Vojtěcha Rygála až v pátém rozhodujícím setu. Podobně tomu bylo i v boji o třetí místo, kdy Roman Vaňhara (SK Spartak Hulín) přehrál již zmíněného Kristiána Píše, který věkově patří do kategorie U11.

V kategorii starších žáků (do 15let) byla konkurence největší. Mezi 18 účastníky potvrdil roli favorita domácí Radim Letev, který v napínavém finále porazil Štěpána Váňu z Kroměříže.  Bronzovou medaili si vybojoval další hulínský mladší žák Vojtěch Rygál, který přehrál svého týmového kolegu Romana Vaňharu.  Dle výsledků v jednotlivých žákovských kategorií by se mohlo zdát, že všechny kategorie hráli stejní hráči, ale opak byl pravdou.

Ve společných čtyřhrách to vypadalo, že zlato si vybojuje dvojce složená z přeborníků kategorií U13  a U15, což všichni očekávali. Nicméně ve finále Radim Letev a Štěpán Váňa nečekaně prohráli s mladšími žáky Vojtěchem Rygálem a Romanem Vaňharou. Opět se potvrdilo, že papírové předpoklady zůstávají jen na papíře a sportovní klání přináší mnohá překvapení. Bronzovou medaili si ze čtyřhry odvezla holešovská dvojice Eliška Chvátalová – Kristián Píš.

Děkujeme všem hráčům, že se turnaje i v této nelehké době zúčastnili,  dále pořadatelům na příkladně připravenou a zorganizovanou akci a věříme, že se i v budoucnu se okresní přebory do hulínské sokolovny opět vrátí.

 

Devíti disciplín se tedy zúčastnilo tři a více hráčů či dvojic. Jednoznačně nejvíce medailí získali domácí Hulíňané, a to 12,5 - 2 zlaté, 6,5 stříbrných a 4 bronzové. Šest medailí pak získala Kroměříž - 3,5 zlatých (nejvíce ze všech), 2,5 stříbrných. 3,5 medaile pak získal Holešov - 2,5 zlaté, 1 bronzovou. 3 medaile pak získala Bystřice pod Hostýnem - 1 zlatou a 2 bronzové. 2 medaile pak získali Počenice, a to obě bronzové.

 

výsledky OP jednotlivců.xlsx