Dlouhodobé okresní soutěže se rozjely

19.10.2014 21:34

O prvním říjnovém víkendu začaly dlouhodobé soutěže mužů okresu Kroměříž sezony 2014/2015. Potěšitelné určitě je, že v okresních soutěžích I. a II. třídy startuje stejně družstev jako vloni - celkem jednadvacet.

Oproti minulé sezoně chybí družstvo Holešov "B", které postoupilo do krajské soutěže a TJ Bystřice p.H. "E" a OÚ Lubná "B" a Morkovice "D", které se již nepřihlásily. Navíc jsou v okresních soutěžích celky čtyři. Bystřice "C" a Hulín "B", kteří sestoupili z krajské soutěže, a dva úplní nováčci - Holešov "F" a  Kroměříž "C".

Okresní soutěž I. třídy má celkem tradičních dvanáct účastníků. Hraje se osvědčeným způsobem, nejdříve jednou každý s každým a potom nejlepších šest o postup do krajské soutěže a šest slabších o sestup do nižší soutěže. Největším favoritem soutěže je bezesporu A-tým Kroměříže, do kterého se po pěti letech vrátili jedni z nejlepších hráčů na okrese a na soupisce je to znát. Vzhledem k tomu, že pro nový ročník bude nové uspořádání krajských soutěží, tak z okresního přeboru budou pravděpodobně postupovat 3 týmy. Druhé postupové místo by si měl pohlídat Hulín B, který by měl zužitkovat své zkušenosti z krajských soutěží. O třetí postupové místa se určitě poperou týmy Morkovic A, Roštína anebo céčka Holešova a Bystřice pod Hostýnem (otázkou však zůstává v jakých sestavách budou tato dvě céčka hrávat). Do bojů o horní šestku mohou promluvit i další týmy jako např. Hulín C, Kroměříž B či Holešov D. O uniknutí sestupu bude pravděpodobně bojovat  Osíčko, Količín, Lubná  ale nejhorší kurz vypisují bookmakeři týmu Osíčka. Sestupovat bude jeden nebo dva celky - podle sestupů z kraje. Letošní ročník soutěže bude jistě nejkvalitnější za poslední dekádu.

Okresní soutěž II. třídy má celkem devět účastníků. Hraje se oproti okresní soutěži I. třídy zcela jiným způsobem. V základní části hraje každý s každým doma i venku. Celek, který skončí na prvním místě, si již tímto umístěním zajistí postup do vyšší soutěže. Celky na druhém až pátém místě budou hrát o další postupová místa systémem play off na dvě utkání.  Mezi favority na postup podle soupisek určitě patří celky Hulína D a Bystřice pod Hostýnem D, dále Kroměříže C, Morkovic B, Kostelce u Holešova či Holešova E. Překvapit by mohly celky Kostelce u Holešova B, Holešova F či Morkovic C. Boj o první místo bude určitě stejně jako loni velmi vyrovnaný, stejně jako snaha dostat se do play-off. Postupovat budou pravděpodobně tři až čtyři celky (za jistých okolností jen dva) - takže je o co bojovat.

Okresní žákovská liga má celkem šest účastníků, a to zcela stejných jako loni i předloni. O prvenství se pravděpodobně rozhodne mezi celky Holešova (loňský vítěz), Bystřicí pod Hostýnem (loni i předloni byli druzí) či Kroměříží (předloňský)vítěz. Překvapit mohou celky Hulína, Kostelce u Holešova či béčko Holešova.

Papírové předpoklady jsou však jedna věc a realita na stolech může být samozřejmě úplně jiná. Nechme se tedy překvapit.