Ohlédnutí za kalendářním rokem 2012

12.01.2013 22:49

Z pohledu Okresního svazu stolního tenisu Kroměříž to byl rok dobrý i špatný. Jeho první polovina měla více toho negativního, za to ta druhá byla zase o to pozitivnější.

V první polovině roku se dohrával soutěžní ročník 2011/2012. Okresní soutěže byly pouze dvě, a to okresní soutěž I. třídy a okresní soutěž II. třídy. Chyběla tedy žákovská liga. Počet družstev v okresních soutěžích byl pouze 19 (OS I – 12, OSII 7), což bylo velice smutné číslo. Bylo vůbec někdy hůř? V únoru se dokonce na okresních webových stránkách rozpoutala debata o tom, jestli by se neměla okresní soutěž II. třídy úplně zrušit. Podstatně více diskutujících však podpořilo zachování dvou soutěží dospělých.

Sezona 2011/2012 skončila a po letní přestávce začala sezona nová – 2012/2013. A tato sezona má již tři okresní soutěže a počet družstev je 26!!! Přibyla totiž žákovská liga o šesti družstvech. Tento počet je do budoucna nejen pro soutěže dospělých velice slibný. Ale i soutěže dospělých se rozšířily o jedno družstvo, tedy na dvacet družstev. Okresní soutěž II. třídy měla v sezoně 2010/2011 – šest družstev, v sezoně 2011/2012 sedm družstev a v sezoně 2012/2013 osm družstev. Přejme, ať tento nárůst ještě pár let vydrží. Další potěšitelná věc je také to, že i kvalita OSII stoupá, dobře je to vidět např. na Kostelci u Holešova, který má dvě podobná družstva. V sezoně 2011/2012 obsadila třetí a čtvrté místo, zatímco v sezoně 2012/2013 jsou zatím na čtvrtém a pátém místě.

Další potěšitelnou věcí je skutečnost, že již rok fungují nové kroměřížské okresní webové stránky stolního tenisu. Čas od času se na nich rozproudí širší diskuse – jako to bylo např. o zrušení OSII či u příležitosti organizace okresních přeborů.

Z jednotlivých oddílů si samozřejmě největší pochvalu zaslouží Bystřice pod Hostýnem, a to nejen množstvím družstev (6 z toho v okrese 4), ale i množstvím kvality. Je zkrátka dlouhodobá jednička na našem okrese. Počtem družstev se jí sice drží Holešov (6 z toho v okrese 4 – čísla tedy zcela stejná s Bystřicí), ale kvalitou zaostává, a to především v mládežnických kategoriích. Ale právě Holešov udělal v roce 2012 velký kvantitativní i kvalitativní posun vpřed (v sezoně 2011/2012 měl pouze 3 družstva). Podobně jako Holešov je na tom Hulín. Družstev má o jedno méně než Bystřice pod Hostýnem a Holešov, tedy 5 z toho v okrese 3. Předposlední dva kluby, které mají alespoň tři družstva, jsou Morkovice, všechny tři hrají okresní soutěže dospělých, a Kostelec u Holešova, družstva hrají OSII a žákovskou ligu.

Naopak velkým zklamáním je okresní město Kroměříž. Má sice několik šikovných mládežníků, a tak zatím vede okresní žákovskou ligu, ale to je na dvacetiosmitisícové město hodně málo. A družstvo dospělých hraje o sestup v OSI a B družstvo je blízko konci tabulky OSII. Pryč jsou ty časy, kdy hrávalo krajské soutěže a mělo i několik různých oddílů.